Φροντίδα παπουτσιού

Για να διατηρηθούν σωστά τα παπούτσια που αγοράσατε, χρειάζονται φροντίδα και περιποίηση. Τα παιδιά «κακομεταχειρίζονται» πολλές φορές τα παπούτσια τους και αυτό είναι φυσιολογικό. ‘Ενα παιδί θα τρέξει, θα παίξει στο χώμα, θα σκαρφαλώσει, πολλές φορές ακόμα θα χρησιμοποιήσει το ίδιο το παπούτσι σαν παιχνίδι, προκαλώντας άθελά του φθορές και προβλήματα.
Πριν από τις συμβουλές μας για τη σωστή περιποίηση των παπουτσιών σας, διαβάστε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τις πρώτες ύλες που το αποτελούν:
πρώτες ύλες
Το επάνω μέρος (επανώδερμα), το μέσα μέρος (φόδρα) και το κάτω μέρος (η σόλα - τακούνι) αποτελούν σχηματικά τα μέρη ενός παπουτσιού. Σε όλα τα παπούτσια Μούγερ εκτός ειδικών κατηγοριών ( όπως πλαστικά θαλάσσης, γαλότσες) και τα τρία μέρη είναι από γνήσιο δέρμα φυσικής κατεργασίας.

Επανώδερμα
Το υλικού το επάνω μερους του παπουτσιού μπορεί να είναι κατασκευασμένο από φυσικό δέρμα, από ύφασμα ή από συνθετικό δέρμα.
Φυσικά δέρματα
Όπως κάθε φυσικό προϊόν, έτσι και το δέρμα που έντυνε κάποτε ένα ζώο, φέρει ανεξίτηλα σημάδια του περάσματος του από τη ζωή: πτυχές, ρυτίδες, ίνες, νεύρα, γδαρσίματα, δαγκώματα, ξυσίματα, λεκέδες, ουλές κλπ.

Όλα αυτά είναι αποτυπωμένα επάνω στο δέρμα του παπουτσιού σας και αυτό είναι η απόδειξη ότι είναι γνήσιο δέρμα φυσικής κατεργασίας.

Όπως κάθε φυσικό προϊόν, έτσι και το δέρμα και στην κατεργασμένη μορφή του εξακολουθεί να είναι ένα "ζωντανό" προϊόν που αναπνέει, βρέχεται, στεγνώνει, απορροφά, αποβάλλει, ζαρώνει, ισιώνει. Γι΄ αυτό πολλές φορές αφοδράριστα χρωματιστά παπούτσια ή παπούτσια με χρωματισμένη δερμάτινη φόδρα μπορούν με την χρήση και σαν φυσική αντίδραση στον ιδρώτα του ανθρώπινου ποδιού, να ξεβάψουν κατά τη διάρκεια του φορέματος.

Ύφασμα

Το ύφασμα, υλικό με το οποίο κυρίως φτιάχνονται τα ρούχα, χρησιμοποιείται συνήθως για καλοκαιρινά παπούτσια και ορισμένα αθλητικά. Λιγότερο ανθεκτικό από το δέρμα, το ύφασμα χαλάει εύκολα από τυχόν χτυπήματα και σκαλώματα, ενώ είναι πολύ ευαίσθητο στον ιδρώτα. Μεγάλο του προτέρημα είναι ότι αναπνέει και ότι πλένεται με νερό και σαπούνι (αρκεί η σόλα να μην είναι από πετσί).

Συνθετικό δέρμα - πλαστικό

Το συνθετικό δέρμα, το πλαστικό, και το λάστιχο χρησιμεύουν για την κατασκευή παπουτσιών "ειδικής" χρήσης. Γαλότσες, μπότες σκι, αθλητικά κλπ. (που έρχονται σε συνεχή επαφή με το νερό) είναι φτιαγμένα από αυτά τα υλικά. Ακομψα και κυρίως ανθυγιεινά (λόγω του ότι δεν αναπνέουν) συνιστώνται μόνο για περιορισμένη χρήση.

Φόδρα-πάτος
Για την φόδρα ή τους πάτους ισχύει ότι και για το επάνω μέρος του παπουτσιού. Σε αντίθεση με το επανώδερμα που είναι φτιαγμένο από το δέρμα μεγάλων ζώων (μοσχάρια κτλ.) οι φόδρες κατασκευάζονται από δέρματα μικρών ζώων (κατσίκια, πρόβατα, χοιρινά).
Στα παπούτσια Μούγερ χρησιμοποιούνται και για τις φόδρες φυσικά δέρματα. Συνθετικές ή πλαστικές φόδρες προκαλούν εφίδρωση στα πόδια και αναδύουν συνήθως μια δυσάρεστη οσμή.
Σόλα-τακούνι
Η πέτσινη σόλα είναι ακριβό παραδοσιακό υλικό φτιαγμένο από το δέρμα μεγάλων ζώων (γελάδια, βουβάλια κλπ) που έχει υποστεί ειδική κατεργασία. Είναι υλικό που αναπνέει, στηρίζει σωστά το πόδι, αλλά απορροφά το νερό και γλιστράει.

Πλέον τα υλικά που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι.................Το κρέπ, το λάστιχο και διάφορες συνθετικές ύλες, επειδή δεν απορροφούν το νερό και την υγρασία, χρησιμοποιούνται σε παπούτσια χειμερινά καθημερινής χρήσης.

Συμβουλές φροντίδας
• Καθημερινό καθάρισμα και στίλβωμα (βερνίκι)

Δερμάτινα υποδήματα:

Καθαρίζετε καθημερινά τα παπούτσια σας με ένα μαλακό πανί και χρησιμοποιείτε συχνά βερνίκι Το καθάρισμα και η χρήση σωστού στιλβώματος είναι βασική προϋπόθεση για την μακροζωία του δέρματος. Το καλό στίλβωμα καθαρίζει το δέρμα, αφαιρεί την σκόνη από τους πόρους, του επιτρέπει να αναπνέει, τρέφει το δέρμα και το κάνει πιο μαλακό. Το "στεγνό" δέρμα σκάει, γδέρνεται, και κάποια στιγμή σπάει.

Δέρματα Σουέντ – Suede:

Καθαρίζετε τα παπούτσια σας χρησιμοποιώντας την ειδική βούρτσα για να φύγει η σκόνη. Χρησιμοποιήστε τα ειδικά σπρέυ για να τα προστατεύσετε από την υγρασία και την σκόνη. Σε περίπτωση λεκέδων μπορείτε να διαλύσετε λίγο υγρό σαπούνι σε νερό και με ένα μαλακό και καθαρό πανί να καθαρίσετε τους λεκέδες.?

Ζητήστε από το προσωπικό των καταστημάτων μας να σας υποδείξει το κατάλληλο προϊόν για τον τύπο δέρματος των παπουτσιών που αγοράσατε. Όλα τα καταστήματα ΜΟΥΓΕΡ διαθέτουν όλα τα απαραίτητα προϊόντα που θα χρειαστείτε.• Μην πλένετε ποτέ τα δερμάτινα παπούτσια! Μην τα βάζετε ποτέ στο πλυντήριο


• «Ξεκουράζετε» συχνά τα παπούτσια σας! Όπως και τα ρούχα, έτσι και τα παπούτσια σας θέλουν "ξεκούραση". Μην φοράτε στα παιδιά συνέχεια το ίδιο ζευγάρι παπούτσια.

• Σε περίπτωση ιδρώματος, αφήστε τα παπούτσια να στεγνώσουν πριν τα ξαναφορέσετε. Αφήστε το δέρμα να αποβάλλει αβίαστα τον ιδρώτα. Όταν τα παπούτσια είναι βρεγμένα (από ιδρώτα, νερό) βάλτε μέσα χαρτί για να φορμαριστούν, και αφήστε τα να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κοντά σε εστίες θερμότητας! Η υπερβολική ζέστη (καλοριφέρ - σόμπα - τζάκι - φούρνος) κάνει κακό και μπορεί να καταστρέψει τα παπούτσια και το χρώμα τους.

• Σε περίπτωση που τα παπούτσια βραχούν, αφήστε τα πρώτα να στεγνώσουν μακρυά από εστίες θερμότητας και μετά καθαρίστε τα σύμφωνα με τον τύπο δέρματός τους.

• Τα οξέα, ο ασβέστης, η βενζίνη, τα λιπαντικά αυτοκινήτων και το θαλάσσιο νερό είναι παράγοντες ανεπανόρθωτης κάκωσης του παπουτσιού σας, μιας και το καθένα από αυτά με τον τρόπο του προσβάλλει όλα τα σημεία του παπουτσιού (δέρμα, σόλα, φόδρες, πάτους, κλωστές, διακοσμητικά κλπ). Προσέχετε ιδιαίτερα να μην έρθουν τα παπούτσια σας σε επαφή με τα παραπάνω στοιχεία.